SPORTOWIEC

I MOTYWATOR

Jak działa hormon głodu?

25-07-2018

Każdy z nas wie czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada.

Grelina, zwana „hormonem głodu”, pełni funkcję regulacji łaknienia i równowagi energetycznej organizmu oraz stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu. Zmniejsza też efektywność spalania tkanki tłuszczowej. Grelina wytwarzana jest głównie przez komórki żołądka, ale także przez jelito cienkie, trzustkę, jądra, łożysko i podwzgórze. To właśnie przez nią czujemy się głodni i mamy ochotę na to, by co chwilę jeść czy jeść więcej, ponieważ im większe stężenie tego hormonu, tym większe ilości jesteśmy w stanie spożyć.

Poziom greliny wzrasta, wbrew pozorom, w trakcie jedzenia oraz podczas silnego stresu, a także przy niedoborach snu. Grelina przesyła informacje do mózgu, stymulując głód oraz sprawiając, że produkty wysokoenergetyczne są dla niego bardziej atrakcyjne niż te niskokaloryczne. Co w efekcie sprawia, że po stresujących sytuacjach odczuwamy potrzebę zjedzenia np. słodyczy. Niestety stres i brak snu w dzisiejszych czasach towarzyszą nam na co dzień, czego konsekwencją jest rosnąca liczba otyłych osób – często ofiar greliny.

Grelina we krwi działała tak samo jak poszczenie, sprawiając że jedzenie bardziej kaloryczne wydaje się atrakcyjniejsze. Prowadząc spokojny tryb życia, unikając stresu i stosując zrównoważoną dietę, nie mamy takiej ochoty na wysokokaloryczne posiłki i mamy możliwość kontroli tego, co jemy.

Poziom greliny w naszym organizmie jest przeciwstawny do poziomu leptyny, hormonu, który wysyła informację do naszego mózgu, że nie jesteśmy już głodni. Leptyna wyznacza poziom sytości, a im jej mniej, tym słabszy sygnał dociera do mózgu i tym więcej musimy zjeść, żeby się nasycić. Jest to ważna kwestia w aspekcie rozcieńczania diety. Wiele osób rozbija posiłki podczas dnia na kilka bardzo mało kalorycznych, przez co podnosi się poziom greliny, co skutkuje mniej efektywnym procesem odchudzania. Odpowiedni poziom leptyny jest bardzo ważny w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.


Co zrobić, aby utrzymać równowagę między greliną a leptyną? Bardzo ważna jest odpowiednia dieta i stosowanie sposobów, które dają nam uczucie sytości na dłużej. W takim przypadku warto sięgnąć po tabelę sytości posiłków i dobieranie ich tak, by czuć się najedzonym na dłuższy okres, przy tym nie obciążając żołądka.

Bardzo ważna jest również regeneracja i unikanie stresu. Stres w dużym stopniu wpływa na produkcję grelinę oraz kortyzolu, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia ani sylwetki. Odpowiednia dieta, jakość i ilość snu, chwile relaksu i unikanie stresujących sytuacji jest jednym z najlepszych rozwiązań dla ograniczenia produkcji greliny i kortyzolu.


Dobrym sposobem jest również aktywność fizyczna. Mimo iż podnosi ona poziom kortyzolu, z wielu badań wynika, że poziom greliny jest obniżony nawet do 2 godzin od zakończenia treningu. Jest to częściowo powiązane z odpływem krwi z układu pokarmowego do mięśni, przez co funkcjonuje on mniej wydajnie niż podczas spoczynku, a co za tym idzie grelina, która jest wytwarzana m.in. przez komórki żołądka, również nie jest wydzielana w dużym stopniu.


Grelina i leptyna są hormonami silnie związanym z funkcjonowaniem naszego organizmu, naszym samopoczuciem oraz wyborami żywieniowymi, których dokonujemy. Są bardzo ważną kwestią, wartą rozważenia w ramach układania i prowadzenia diety. Umiejętność panowania i zachowania odpowiedniego bilansu między tymi hormonami może mieć bardzo korzystny wpływ na kształtowanie naszej sylwetki. Nie ma czegoś takiego jak zły hormon, grelina i leptyna są neutralne, a to jak na nas działają, w dużym stopniu zależy od nas i trybu życia, jaki prowadzimy.

KONTAKT

Treningi personalne, dobór diety i suplementacji, analiza postępów.

Adres email: michok13@wp.pl

SPONSORZY

Copyright © 2014-2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Oficjalna strona Mistrza Polski Kulturystyki Michała Karmowskiego.

Dołącz do mnie na Facebook