SPORTOWIEC

I MOTYWATOR

Masło klarowane – zdrowy wybór

08-05-2018

Stosując różne modele odżywiania ciągle zadajemy sobie pytanie ile tłuszczy powinno znaleźć się w naszej diecie i jakie, a przede wszystkim na jakich tłuszczach możemy smażyć?

Masło klarowane inaczej mówiąc GHEE, jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego masła, a powstaje poprzez powolne podgrzewanie tradycyjnego masła i oczyszczanie go z wody, substancji stałych niebędących tłuszczami, które wytrącają się w postaci piany na powierzchni tłuszczu lub osadów na dnie naczynia.

Z 1 kg masła o zawartości 82 procent tłuszczu uzyskuje się ok. 700-800 g masła klarowanego, które jest prawie czystym tłuszczem mlecznym (99,5-99,8 procent tłuszczu). Ghee w postaci płynnej jest przezroczyste i ma żółtą barwę. Dzięki odparowaniu wody i usunięciu zanieczyszczeń masło klarowane staje się bardzo dobrym tłuszczem do smażenia.

Jego temperatura dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i dochodzi do wytwarzania toksyn wynosi 252oC. Dzięki tej właściwości oraz zawartości głównie nasyconych kwasów tłuszczowych masło klarowane nadaje się nawet do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu.


Kolejną zaletą masła klarowanego jest jego bardzo długa przydatność do spożycia. Zamknięte w słoiku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 9 miesięcy, a w lodówce do 15 miesięcy. Tak długi termin ważności wynika ze zniszczenia większości bakterii w podwyższonej temperaturze oraz odparowania wody, która w zwykłym maśle jest czynnikiem umożliwiającym rozwój drobnoustrojów i psucie produktu. Dzięki temu, że masło klarowane to praktycznie sam tłuszcz, przy tym w dużej mierze nasycony, który jest mało podatny na utlenianie, produkt długo nie jełczeje i zachowuje świeżość.


Dzięki sklarowaniu, czyli oddzieleniu białek i innych substancji stałych od tłuszczu mlecznego, masło klarowane staje się bezpieczne dla alergików i osób nietolerujących mleka krowiego. Może być stosowane przez osoby uczulone na białka mleka, np. kazeinę oraz z nietolerancję laktozy. Warunkiem jest dokładne oczyszczenie masła.


Masło klarowane to prawie czysty tłuszcz, zatem podobnie do innych tłuszczów dostarcza ok. 900 kcal w 100 g. W jego skład wchodzi 62,7 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,3 proc. wielonienasyconych oraz 26,9 proc. jednonienasyconych. Około 25 proc. tłuszczów w maśle klarowanym to krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane inaczej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki temu nie wpływają na ryzyko chorób serca. Jednym z ważnych kwasów tłuszczowych w maśle klarowanym jest kwas masłowy, który jest powiązany ze zdrowiem jelit. Masło klarowane jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.

Ghee od tysięcy lat jest wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej jako środek leczniczy. Ajurweda przypisuje mu wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wpływ na poprawę pamięci i zdolności poznawczych, wzmacnianie tkanki łącznej, leczenie alergii czy poprawę trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Istnieje coraz więcej doniesień naukowych potwierdzających korzystny wpływ masła klarowanego na zdrowie, a jednym z ciekawszych jest fakt, iż rzeczywiście ekstrakty ziołowe są lepiej wchłaniane przez organizm, gdy podaje się je razem z masłem klarowanym niż w postaci tabletek. Gotowanie ziół w maśle klarowanym należy do metod leczniczych sprzed 2-3 tysięcy lat.

– Mimo wysokiej zawartości cholesterolu w maśle klarowanym w jego składzie nie stwierdza się obecności cholesterolu utlenionego, który jest uznawany za czynnik ryzyka miażdżycy.
– Masło klarowane może redukować stany zapalne przewodu pokarmowego dzięki obecności kwasu masłowego oraz wpływać na wyciszenie długotrwałych procesów zapalnych toczących się w całym organizmie.
– Masło klarowane wpływa na zmniejszenie wydzielania prostaglandyn i leukotrienów, które są mediatorami procesu zapalnego. Jest skuteczne w zmniejszaniu objawów łuszczycy – choroby autoimmunologicznej o podłożu zapalnym.
– Dzięki obecności krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu CLA masło klarowane może być pomocne w odchudzaniu, ponieważ może zwiększać wykorzystanie zgromadzonego tłuszczu jako energii.
– Obecność witaminy K i D w maśle klarowanym wpływa na poprawę stanu układu kostnego.

Jak już wcześniej było wspomniane Masło klarowane jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia. Można przygotowywać na nim mięso, ryby i warzywa. Doskonale wydobywa smak potraw i nadaje im lekko orzechowo-karmelowego aromatu, co świetnie sprawdza się np. w daniach z kaszą jaglaną. Masła klarowanego w postaci stałej można użyć do pieczenia ciast i ciasteczek. Zastąpienie nim margaryny do pieczenia jest dużo zdrowsze, ponieważ pozbywamy się dzięki temu bardzo szkodliwych tłuszczów trans.


Mam nadzieję, że ten artykuł pozwolił Wam poznać właściwości masła klarowanego i teraz nie będziecie mieli wątpliwości na czym usmażyć omlet czy mięso.

KONTAKT

Treningi personalne, dobór diety i suplementacji, analiza postępów.

Adres email: michok13@wp.pl

SPONSORZY

Copyright © 2014-2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Oficjalna strona Mistrza Polski Kulturystyki Michała Karmowskiego.

Dołącz do mnie na Facebook